Op 9 maart doken 18 daltonkoks de keuken van lokaal 116 in om in twee uur tijd een compleet Marokkaans buffet te voorschijn te toveren.

De voorbereidingen.....

In het begin een beetje onwennig, maar een half uurtje later heeft iedereen zijn draai gevonden en wordt er druk overlegd. Samenwerkend Leren!!!

Linda confisqueert direct een poezenschort. Paulette stort zich vol overgave op de taak van "champignons ontstelen".

Mannen praten over koken.........
"Oh, dit snap ik wel hoor! Het is ongeveer hetzelfde als een joint draaien (citaat Aad) , maar die loempiavellen dichtplakken, moet dat met spuug of met witte wijn? (citaat Brian)"

Brian: "Is dit een bosuitje..........dat groen kan je zeker niet gebruiken??????"

Ieder zijn kernkwaliteiten.........Heb je knoflookteentjes nodig? De kleine Safa pelt er net zoveel voor je als je maar wilt.

Fred: "Het is hoog tijd voor een wijntje".

Erg serieus wordt er niet gewerkt.

Een enkele uitzondering daargelaten.....

Het resultaat........

Trots kijken.......

We zijn benieuwd of het net zo lekker smaakt als dat het er uitziet.....

We eindigen deze geweldige maaltijd met een heerlijk glas Marokkaanse thee.
Abdeslem heeft de ingrediënten hiervoor zelf geïmporteerd uit Marokko.

 

De Recepten

auberginetajine

voor 4 personen
200 g couscous
3 el fijngehakte munt blaadjes, plus extra
2 el olijfolie
1 tl kardemomzaadjes*
1 kaneelstokje
1 grote ui, fijngesneden
1 grote aubergine, in blokjes van 1,5cm
2 tenen knoflook, geperst
2 el harissa**
1 blik tomaten blokjes a 400 g
125 ml groentebouillon of water
2 el honing, plus extra voor het besprenkelen
4 hardgekookte eieren, gehalveerd
zadenmix voor salades***

Doe de couscous samen met 250 ml kokend water in een hit te bestendige kom. Dek af en laat 5 min. staan. Roer luchtig met een vork, voeg de munt toe en breng op smaak met zout en peper.
Verhit intussen de olijfolie op middelhoog vuur in een grote koekenpan. Voeg de kardemom en het kaneelstokje toe en bak, al roerend, 30 sec. of tot de specerijen hun aroma afgeven. Voeg de ui en aubergine toe enbakalroerend 3-4 min.of tot deaubergine goudbruin is.
Voeg de knoflook, harissa, tomaat en bouillon toe en kook alles 8-10 min. tot de aubergine zacht is. Roer de honing erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Verdeel de couscous over de borden, schep op elk bord wat auberginetajine en leg er twee halve eieren op. Bestrooi met zaden mix en extra munt en sprenkeler er wat honing over.
* Kardemomzaadjes koopje bij de toko of natuurwinkel.
** Harissa is een hete kruidenpasta, verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels. Hoewel de smaak anders is, kun je eventueel ook sambal gebruiken.
** Zadenmix voor salades is verkrijgbaar in sommige supermarkten en natuurwinkel. Zelf samenstellen? Neem wat je lekker vindt, bijvoorbeeld sesamzaad, lijnzaad, pompoenpitten, pijnboompitten en zonne-bloempitten.

 

Briouats met gehakt en paprika

voor 18 stuks
150 g gehakt
2 el olie
2 geroosterde paprika's (pot), in reepjes
6 el fijngesneden koriander frituurolie
6 vellen filodeeg (diepvries), ontdooid
1 eidooier, losgeklopt

Verhit de olie in een koekenpan en bak het gehakt in ca. 5 minuten bruin en gaar. Schep de paprika en 6 eetlepels koriander erdoor en bak het mengsel nog 1 minuut. Laat het afkoelen tot lauw.
Verhit de frituurolie tot 180 °C.
Snijd de vellen deeg in de lengte in 3 repen (van ca. 7 x 30 cm). Schep 2 theelepels vulling op een uiteinde van een deegreep, vouw het deeg er schuin overheen en blijf doorvouwen tot een gevuld driehoekje. Plak de losse rand vast met wat eidooier. Maak met de rest van de deegrepen en vulling nog 17 gevulde driehoekjes.
Frituur de deegpakketjes in de olie in 4-5 minuten goudgeel en knapperig. Laat ze uitlekken op eukenpapier.

Briouats met kefta

1 pak diepvriesloempiavellen,
500 gram gehakt,
1 theelepel zout,
1 dessertlepel zwarte peper,
1 dessertlepel gemalen komijn,
1/2 dessertlepel rode paprikapoeder,
4 geklutste eieren
1 eigeel,
2 uien, gesnipperd,
klein bosje platte peterselie, fijngehakt,
klein bosje koriander, fijngehakt
Olie om te frituren.....

Laat de loempiavellen ontdooien.
Vermeng het rundergehakt met de gesnipperde ui, fijngehakte peterselie en koriander, zout en specerijen. Doe wat olie in een koekenpan en bak de gehaktmassa daarin los en gaar.
Roer er op het laatst de geklutste eieren doorheen. Blijf roeren totdat al het ei gestold is.
Laat de massa afkoelen. Neem één loempia en leg die met één punt naar beneden voor je neer.
Snijdt een tweede loempiavel doormidden en leg één helft daarvan op het eerste loempiavel in de lengte; zo wordt het deeg iets steviger als je er vulling indoet.
Schep wat gehaktvulling onderaan het vel deeg, sla de punt eroverheen en de twee zijkanten ook en rol het deeg op tot je een mooi rolletje krijgt. Plak de punt vast met wat eigeel.
Verwerk de rest van het gehaktmengsel op dezelfde manier.
Frituur de gehaktbriouats in de hete olie en laat goed uitlekken op keukenpapier.

B'stilla met kip en amandelen

50 g geschaafde amandelen 3 el olie
envelopje saffraandraadjes
300 g kipfilet, in reepjes
olie
4 uien, gesnipperd
mespunt gemberpoeder
mespunt zout
6 eieren, losgeklopt
12 el fijngesneden koriander
4 tl kaneel
6 vellen filodeeg (diepvries),
ontdooid; 2 vellen in vieren en
1 in achten gesneden
1 eidooier, losgeklopt

Rooster de amandelen in een koekenpan. Maal ze in de keukenmachine en roer er 2 eetlepels olie door. Week de saffraan 5 minuten in een eetlepel heet water.Verhit de olie in een koekenpan en bak de kip rondom bruin. Bak de ui 5 minuten mee. Voeg de gember, saffraan, zout en 4 dl water toe, breng alles aan de kook en laat het met het deksel op de pan 5 minuten pruttelen.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Roer de eieren, koriander en 1 theelepel kaneel door de kip. Laat de saus al roerend in ca. 5 minuten dik worden en laat hem afkoelen.
Vet soufflépotjes in met de resterende olie. Leg in elk potje 2 vellen deeg diagonaal (overhangend) op elkaar. Verdeel om en om het kipmengsel, de amandelen en de kleine velletjes deeg erover. Vouw het overhangende deeg erover en bestrijk de bovenkant met eidooier.
Bak de taartjes 15-20 minuten in het midden van de oven. Laat ze iets afkoelen en neem ze voorzichtig uit de potjes.

Chakchouka

1 kg tomaten
1 rode Spaanse peper
3 groene paprika's
3 gele paprika's
4 el olijfolie
3 knoflookteentjes, fijngehakt
1 el paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
zout en (versgemalen) peper
3 el fijngesneden peterselie
3 el fijngesneden koriander

Verwarm de oven voor op 240 °C. Dompel de tomaten ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Snijd de tomaten in vieren, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de Spaanse peper overlangs doormidden, verwijder de zaadjes (die zijn het scherpst) en snijd het
vruchtvlees in smalle reepjes. Leg de hele paprika's op een bakplaat en rooster ze 15-20 minuten tot de schil zwartgeblakerd is; draai ze af en toe. Neem ze uit de oven, verwijder de velletjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook. Voeg de paprika, tomaat, peperreepjes, paprikapoeder, komijn en zout en peper toe en stoof het gerecht 10 minuten. Strooi de peterselie en koriander erover.

Citroen-olijvensalade

1 citroen
1 knoflookteentje, in plakjes
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl suiker
3 el fijngesneden bladpeterselie
2 el olijfolie extra vierge
100 g zwarte olijven
zeezout

Schil de citroen, snijd hem in partjes en snijd het vruchtvlees klein; verwijder de pitten.
Schep de citroen, knoflook, paprikapoeder, komijn, suiker, peterselie, olie en olijven in een kom door elkaar. Breng de salade op smaak met zout.

Couscous

400 tot 500 gr couscous,
(uien)zout en bouillonpoeder naar smaak,
± ½ l lauwwarm water,
20 tot 30 gr boter of 2 tot 3 el olijfolie
Bereiding in magnetron

Doe de couscous in een ruime schaal en strooi er naar smaak wat bouillonpoeder en uienzout over. Schenk er een deel van het lauwwarme water bij. Roer het met een vork goed los tot er geen klontjes meer in zitten. Laat de couscous ± 10 minuten staan tot het vocht goed is opgenomen en de couscous begint te zwellen. Schenk er dan weer wat van het water bij en roer weer goed door. Laat het nogmaals 10 minuten zwellen en roer het af en toe even met de vork los. De couscous is nu vrij vochtig.
Doe de couscous in een schaal. Dek de schaal af met het deksel of magnetronfolie en laat de couscous 3 minuten op 650 W garen. Maak de couscous weer goed los en voeg zo nodig nog wat vocht toe, de couscous moet vochtig aanvoelen. De couscous nogmaals afgedekt 2 minuten op de hoogste stand laten garen. Roer er een stukje boter of scheutje olijfolie door en laat ± 4 minuten buiten de magnetron nagaren. De couscous wordt extra lekker door er voor het stomen gehakte noten en/of gesnipperde dadels, gedroogde abrikozen en ui door te mengen.

Doperwtenpuree met munt

250 g doperwten (diepvries)
zout en (versgemalen) peper
2 knoflookteentjes, gepeld
blaadjes van 8 takjes munt
1 el citroensap
4 el olijfolie
paprikapoeder
1 Marokkaans brood (ghobz), in repen

Kook de doperwten 5 minuten in ruim water met zout en giet ze af. Pureer de erwten, knoflook, munt, het citroensap en 3 eetlepels olie in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng de puree op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een schaaltje, druppel de rest van de olie erover en bestuif het met paprikapoeder. Serveer met het brood.

Flensjes met spinazie, courgette en kikkererwten

30 min

150 g bloem 2 eieren
4 dl halfvolle melk
1/2 tl gemalen komijn
zout en (versgemalen) peper
olijfolie
1 grote rode ui, gesnipperd
250 g panklare (wilde) spinazie
2 courgettes, grof geraspt
400 g kikkererwten (blik),
uitgelekt
2 el fijngesneden koriander

Doe de bloem, eieren, melk, komijn en zout en peper in een kom en roer er een glad beslag van. Roer 1 eetlepel olie door het beslag. Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak van het beslag 8 dunne flensjes. Houd ze warm onder aluminium folie. Verhit de rest van de olie in een wok en bak de ui in ca. 3 minuten glazig. Bak de spinazie al omscheppend mee tot de groente geslonken is. Voeg de courgette en kikkererwten toe en bak de groenten 3 minuten. Roer de koriander erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel het groentemengsel over de flensjes en rol ze op. Snijd ze in stukjes en zet met een prikker vast

Gehaktschotel met dadels

6 el olijfolie
2 uien, in dunne parten, boogjes losgehaald
4 teentjes knoflook, geperst
2 pakjes quorngehakt
4 tl gemalen koriander
2 tl komijn
2 blikjes tomaten in stukjes gesneden
ongeveer 30 dadels, ontpit in tweeën
zout
peper
ongeveer 60 g blanke amandelen
4 el fijngesneden munt

Bak in een pan de ui toe en roerbak deze 2 min. Voeg de knoflook en het quorngehakt toe en roerbak het geheel nog 4 min. Doe het koriander- en komijn erbij, bak het 1 - 2 min. mee en roer er dan de tomaatstukjes met vocht en de dadels en amandelen door. Laat alles op laag vuur nog 5 min. zachtjes stoven. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Strooi de munt over het quorngerecht en serveer direct.

Geroosterde auberginerolletjes met feta



3 grote aubergines zout
6 el zonnebloemolie
3 tl paprikapoeder
2 tl gemalen komijn
1 tl cayennepeper
300 g feta,
in blokjes van ca. 2 cm 2 el muntblaadjes

Maak de aubergines schoon en snijd ze in de lengte in plakken. Leg de plakken in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze 30 minuten staan. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 190 °C. Breng in een pannetje de olie met de paprikapoeder en 4 eetlepels water al roerend aan de kook en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken. Schenk het bovenste laagje olie in een kannetje (gooi het bezinksel weg). Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten royaal met de paprikaolie en leg ze op een bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin. Meng de komijn met de cayennepeper en bestrooi de plakken ermee. Rol in ieder plakje aubergine een blokje feta en zet elk rolletje vast met een cocktailprikker. Bestrooi de rolletjes met de munt.

Gevulde Reuzenchampignons Met Geitenkaas

Bereidingstijd: 20 minuten.

300 g geitenkaas
100 g zongedroogde tomaatjes in olie
1 bos koriander
4 eetlepels peper
2 eetlepels olijfolie
champignons
gemalen kaas

Verwarm de oven voor op 200°C/gasovenstand 4. Doe de geitenkaas, de tomaatjes, de koriander, de peper en de olijfolie in een mensbeker en pureer alles met een staafmixer tot een egaal lichtrood mengsel. Verwijder de steel van de champignons. Vul de holtes met de geitenkaasmix. Bestrooi de vulling met de gemalen kaas en druk die iets aan. Leg de gevulde champignons op een bakplaat en zet hem 8 minuten in de oven tot de vulling goudbruin is.

Ingemaakte Haring

1 à 1 1/2 kg kleine visjes (haring, sardientjes, ansjovis of spiering), zout,
I bol knoflook, uit de knijper,
5 eetl. gehakte peterselie,
1 theel. rode pepertjes - fijn gesnipperd,
I eetl. komijnzaad,
sap van 5 citroenen of blanke azijn,
5 eetl. olijfolie

Was de visjes zorgvuldig in koud water met zout. Draai de kop van de vis en maak de buikwand schoon.
Schenk kokend water met zout over de vis en laat hem hierin 2 min. liggen. De vissen gaan dan openstaan en op deze manier kan de vis goed in twee helften worden verdeeld en de ruggegraat worden verwijderd. Verwijder de graat. Meng de knoflook met peterselie, rode pepertjes, komijnzaad, citroensap, olijfolie en 1 dl water. Leg laag voor laag in een grote kom de halve visjes met daarop een laag kruidenmengsel. Dek de schaal met vis goed af en zet hem koel weg. Deze vis kan wel een week in de koelkast worden bewaard. Koel serveren.

Kipsigaren

2 el olijfolie
6 bosuitjes, fijngesneden
1/2 el geraspte gemberwortel
500 g kipfilet,
in kleine stukjes
1/2 tl kurkuma
100 g blanke amandelen
zout en (versgemalen) peper
1 klein ei, losgeklopt
1 el geroosterd sesamzaad
olie om te frituren
20 vellen loempiadeeg (diepvries),
ontdooid

Verhit de olie in een koekenpan en fruit de bosui en gember al omscheppend 3 minuten. Voeg de kip en kurkuma toe en bak ze al omscheppend bruin en gaar. Schep de amandelen erdoor en bak ze kort mee.
Neem de pan van het vuur en laat het kipmengsel afkoelen. Doe het over in de keukenmachine en voeg zout en peper naar smaak, het ei en sesamzaad toe; maal alles grof. Verhit de frituurolie tot 190 °C. Schep telkens twee flinke eetlepels van het kipmengsel op een vel deeg en laat 2 cm van de randen vrij. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het deeg op tot sigaren. Plak de randjes vast met water.
Frituur de rolletjes in ca. 5 minuten goudbruin. Serveer ze warm.

Lamsgehaktballetjes met kruidenyoghurt

500 g lamsgehakt
25 g amandelen, fijngehakt
1 tl harissa
1 tl gemalen koriander
3 el fijngesneden korianderblad
1 el gemalen komijn
1 klein ei
2 knoflookteentjes, gepeld
zout en (versgemalen) peper
11/2 dl Griekse yoghurt
1/2 tl cayennepeper
1 el fijngesneden munt
1 el fijngesneden bladpeterselie
2'/2 el olijfolie

Meng het gehakt met de amandelen, harissa, koriander, 2 eetlepels koriander- blad, 2 theelepels komijn en het ei. Pers er 1 knoflookteentje boven uit en voeg zout en peper naar smaak toen. Meng alles goed en vorm er kleine balletjes van.• Roer de yoghurt, cayennepeper, munt en peterselie door elkaar en voeg de rest van de komijn en het korianderblad toe. Pers er het andere knoflookteentje boven uit en roer de saus goed door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom in ca. 10 minuten bruin en gaar. Serveer ze met de yoghurt.

Lamsvlees met zeven groenten

500 gr couscous,
700 gr lamsbout zonder bot,
2 uien,
2 tomaten,
3 el maiskiemolie,
3 el olijfolie,
1 tl gemberpoeder,
½ tl geelwortel,
1 bosje verse koriander,
2winterwortels,
½bloemkool,
1courgette,
½kleinespitskool,
100grdiepvriestuinbonen,
zout en versgemalen peper

Snij het vlees in grove stukken van 4 cm. Pel en halveer de uien en snij in dunne reepjes. Hak het blad van de koriander fijn. Ontvel de tomaten en snij ze in stukjes. Halveer de wortels en de courgette en snij ze in vingerlange reepjes. Snij de bloemkool in stukjes. Snij de kool in 8 parten. Was de groenten en laat uitlekken. Verhit de olie in de braadpan, bak het vlees met het gemberpoeder, wat versgemalen peper en de geelwortel ± 5 minuten op een warmtebron - hoge stand. Voeg de uien, de tomaten en 2 el korianderblad toe en roerbak alles 5 minuten. Schenk er ± 1 l water bij en laat aan de kook komen. Sluit de pan met het deksel, temper de warmtebron en laat het vlees in ± 1 uur gaar worden. Bereid intussen de couscous. Doe de wortels, kool en de tuinbonen na 30 minuten van de gaartijd bij het vlees. Voeg de bloemkool en de courgette 10 minuten voor het eind van de gaartijd toe. Schep de couscous op een platte schaal, schep er het vlees en de groenten op. Schenk er wat van het kookvocht over. Serveer het restant van het kookvocht in een sauskom erbij.

Marokkaanse Tomatensalade

500 g tomaten
½ groene paprika
2 bosuitjes
5 takjes peterselie
3 eetlepels olijfolie
ca. 2/3 theelepel gemalen komijn
(zee)zout
(versgemalen) peper

Tomaten wassen, halveren en in heel kleine stukjes snijden. Paprika wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Peterselie fijnknippen.
In kom tomaten, paprika, bosui, peterselie, olie, azijn en komijn door elkaar scheppen. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel snufje komijn.

Marokkaanse gehakttaart

2 uien, gesnipperd
6 tenen knoflook, geperst
600 gr lams- of kalfsgehakt of twee pakjes quorngehakt
75 gr pistachenoten, heel of in twee-en (maar zonder schil)
75 gr blanke rozijnen in grove stukjes
3 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
2 theelepels (10 gram) Ras Al Hanout kruiden
15 gram zout
175 gram feta, in kleine stukjes
7 blaadjes bladerdeeg.

Stapel de bladerdeegjes op en rol ze uit tot een rond deeg van een paar mm dik dat in de bakvorm past.
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en leg het deeg erin, prik in met een vork. Fruit de ui, zet het vuur af en doe de geperste tenen knoflook erbij. Laat afkoelen. Meng het vlees met de rest van de ingredienten, en voeg de afgekoelde ui en knoflook toe. Vul de bodem met het mengsel en zet 30 minuten in een hete (220gr / gas 7) oven.

Pittige wortelpuree

500 g worteltjes zout
2 knoflookteentjes, gepeld
1 el geroosterd sesamzaad
11/2 tl gemalen komijn
3 el witte-wijnazijn
4 el olijfolie
mespunt gemberpoeder
1/2 a1 tl harissa
(of 1 tl paprikapoeder en een
flinke mespunt cayennepeper)
peper
5 groene olijven zonder pit, grof gehakt

Maak de wortelen schoon en snijd ze in stukjes. Kook ze in water met zout in ca. 15 minuten gaar. Giet ze af en pureer ze met de knoflook en het sesamzaad in de keukenmachine. Voeg de komijn, azijn,
olie, gember en harissa toe en laat de machine kort draaien. Voeg zout en peper naar smaak toe en
doe de puree over in een kom. Garneer de puree met de olijven. Lekker met repen Marokkaans brood (ghobz).

Tajine Met Rundvlees Met Venkel En Doperwten

Een heerlijke groente- en vleesschotel. Het gerecht kan ook gemaakt worden met bloemkool en 100 g groene olijven in plaats van de venkel en doperwten. Voeg de olijven pas 5 minuten voor het serveren toe.
700 g magere riblappen
1 ui
2 teentjes knoflook
2 tomaten
3 eetlepels slaolie
2 eetlepels olijfolie
1½ theelepel vers gemalen zwarte peper
1½ theelepel gemberpoeder
enkele draadjes saffraan of 1 mespunt saffraanpoeder
zout
2 ½ eetlepel fijngeknipte verse koriander
2 venkelknollen (circa 500 g)
300 g verse of diepvriesdoperwten

Snijd het vlees in grove stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Zet de tajine op een vlamverdeler (of de braadpan) op het vuur. Schenk de olie in de pan en leg het vlees erin. Bak het vlees met de peper, gemberpoeder, saffraan en wat zout 10 minuten op half hoog vuur. Voeg dan de ui, de knoflook, de tomaten en de koriander toe, en bak ze, nu en dan omscheppend, enkele minuten mee. Voeg zoveel warm water toe (circa 2 kopjes) dat het vlees onder staat. Doe het deksel op de tajine en laat het gerecht op een laag vuur 2 uur stoven. Maak de venkelknollen schoon en snijd ze elk in circa 8 parten. Verwijder de harde kern. Verdeel de venkel en de erwtjes over het vlees. Lepel wat van het stoofvocht over de groenten en bestrooi ze met wat zout. Laat het gerecht in nog eens ¾ à 1 uur gaar worden. Schep zo nu en dan wat saus over de groenten. Voeg indien nodig wat water toe. Serveer het gerecht met Marokkaans brood.

Zaalouk / Auberginekaviaar

3 grote aubergines
3 groene paprika's
500 g rijpe (tros)tomaten,
ontveld, zaad en vocht verwijderd en in blokjes
4 knoflookteentjes
1 el gemalen piment
1 el gemalen komijn
1 el fijngesneden koriander
1 el fijngesneden peterselie
2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 240 °C. Rooster de hele aubergines en paprika's 15-20 minuten tot de schil zwartgeblakerd is; draai ze af en toe. Verwijder de velletjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Doe alle ingrediënten in een pan en stoof ze 10 minuten op matig vuur. Pureer het mengsel grof met de staaf-mixer en serveer het warm of koud.