De voorbereidingen.....
Er wordt druk gesneden, gehakt en geperst..........
........onder het genot van een muziekje, een wijntje en een goed gesprek.
In de keuken wordt het drukker en drukker.
Exotische geuren stijgen op uit de pannen.
Uiterste concentratie is soms vereist.........
...................ook al gebeuren er soms vreemde dingen op de achtergrond..........................
Na anderhalf uur zijn de meeste gerechten klaar en wordt het tijd om alles uit te stallen.
Het Resultaat..........
Tableau de la troupe
En dan maar opscheppen.
De Recepten...!
Amerikaanse aardappelkoekjes
500 g geschilde aardappelen
1 grote zeer fijngesnipperde ui
zout
2 eieren
1 eetlepel bloem
1 eetlepel zeer fijngesnipperde groene paprika
aroma
flinke mespunt nootmuskaatpoeder
peper uit de molen
paneermeel
frituurvet
Amerikaanse rijstsalade
250 gr rijst
1 bouillontablet
3 -4 stelen bleekselderij
1 groene paprika
1 avocado
1/2 komkommer
200 gr garnalen
200 gr gerookte kipfilet
verse dille, koriander en peterselie
1 bekertje zure room, sour cream of crème fraiche
1 eetlepel honing
1 eetlepel mosterd
cajunkruiden
Kook de rijst in ruim kokend water met het bouillontablet gaar. Snijd de bleekselderij in boogjes, snipper de paprika en voeg de groenten de laatste 3 minuten aan de rijst toe. Giet samen af, laat uitlekken en afkoelen. Halveer de avocado (neem de pit eruit), snijd de helften doormidden en snijd de 4 stukken in plakjes. Snijd de komkommer in plakjes en snijd die vervolgens in reepjes. Snijd de kipfilet in reepjes. Zoek de garnalen uit. Knip flink wat dille, 1 eetlepel koriandergroen en 1 eetlepel peterselie af. Roer een sausje van de zure room, honing, mosterd en 1 theelepel cajunkruiden. Meng alles vervolgens goed door elkaar.
Was de aardappelen, snijd ze in stukken van gelijke grootte en kook ze in weinig water met de helft van de ui en weinig zout gaar.
Giet het kookwater af en wrijf de aardappelen door de zeef of gebruik daarvoor de draaizeef.
Roer de eieren door de puree met de rest van de ui, de bloem en de paprikasnippers.
Voeg naar smaak aroma, nootmuskaat, peper en zout toe.
Verdeel de puree in porties van gelijke grootte, en leg ze op een schotel met paneermeel.
Vorm van elke portie puree een balletje, druk dat wat platter en wentel het door paneermeel.
Verwarm het frituurvet, er mag nog juist geen witte damp te zien zijn en bak de porties puree met enkele stuks tegelijk door en door warm en mooi van kleur.
Laat overtollig vet even aflopen en leg de koekjes daarna op vetabsorberend papier. Dien het gerecht zo warm mogelijk op.
Amerikaanse stoofpot
400-500 g runder poelet
2 eetlepels bloem
flinke mespunt kerrie
flinke mespunt zout
5 eetlepels slaolie
grofgesneden ui
eetlepels fijngehakte selderie
1/2 laurierblad
1/3 bouillontablet of 1 blokje
4 middelgrote in stukken gesneden wortelen
600 g geschilde in stukken gesneden aardappelen
2 fijngehakte sjalotjes of 1 kleine ui
430 g doperwtjes uit pot of blik
1-2 eetlepels maizena
aroma, peper uit de molen
Snijd of knip het vlees in blokjes van ongeveer gelijke grootte.
Vermeng de bloem met kerrie en zout en wentel daar het poelet door. Verwarm de olie, bak daarin het vlees rondom mooi van kleur en fruit op het laatste ogenblik de ui en de selderie mee.
Voeg het laurierblad en het bouillontablet toe, giet 4 dl kokend water in de pan en leg het deksel erop. Laat het vlees op de laaggedraaide vlam of plaat ruim een uur sudderen. Doe dan de stukken wortel in de pan met de aardappelen, sjalot en wat zout. Controleer na 15-20 minuten zacht koken of het vlees en de wortelen gaar zijn. Laat intussen de doperwten uitlekken, neem het laurierblad uit de pan en doe de erwtjes erin.
Giet de bouillon waarin het vlees heeft gesudderd af in een kleine steelpan. Roer de maïzena met wat water aan tot een papje en bind daarmee de bouillon. Proef deze saus, voeg aroma, peper of zout toe en schenk de saus over de stoofpot of geef de saus er apart bij.
Amerikaanse visschotel
800 g gefileerde wijting of makreel
40 g boter
50 g fijngesneden bacon
1 grote gesnipperde ui
teentje knoflook uit de knijper
1/2 groene paprika
dl passata
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel worcestersaus
flinke mespunt suiker
peper uit de molen
zout
3 eetlepels bloem
5 eetlepels olie
Was en droog de vis en snijd de filets in stukken van ongeveer 3 bij 5 cm. Verwarm de boter, bak daarin de bacon even uit; voeg dan de ui en de knoflook toe en fruit deze glazig.
Was de paprika, verwijder de zaadlij sten met zaad en snipper de paprika fijn.
Doe de paprika met het tomatensap, het citroensap, de worcestersaus en de suiker in de pan; laat de inhoud zacht doorkoken. Bestrooi de stukken vis met peper en zout, leg ze daarna in de pan en neem deze van het fornuis.
Schep na 30 minuten marineren de stukken met zo weinig mogelijk vocht uit de pan. Laat de vis enigszins opdrogen op keukenpapier en haal de vis daarna door de bloem. Verwarm de olie in de koekenpan, bak daarin de vis gaar en mooi van kleur. Verwarm de marinadesaus, voeg naar smaak worcestersaus, peper of zout toe. Leg de gebakken vis in een voorverwarmde schaal en giet de saus over de vis.
Cajun-frittata
200 g avocado in blokjes
1 lepel cajunkruiden
rode of groene paprika
1 ui
olie
100 g tivalham
zout en peper
6 eieren
Snij de ui ,de paprika en de avocado in stukken. Bak de tivalham in wat olie en neem uit de pan.
In dezelfde pan bak je nu de ui en de paprika. Voeg de ham en de avocado erbij.
Strooi de cajunkruiden erover.
Klop de eieren los met zout en peper en giet ze bij de groenten.
Laat stollen op een zacht vuur.
Je kan de fritttata koud of warm eten .
Cajun-gehaktballetjes
voor het vlees
500 gram half-om-half gehakt
1 flinke ui, heel klein gesnipperd
1 flinke teen knoflook, geperst
1/2 eetlepel tijmblaadjes
2 eetlepels gesnipperde verse peterselie
1 volle eetlepel Cajunkruiden
boter of margarine om in te bakken
voor de saus
3-4 eetlepels tomatenketchup
klein blikje ananas
2 eetlepels azijn of citroensap
1 eetlepel suiker
1 eetlepel ketjap manis
Meng alle ingredienten voor het vlees goed door elkaar. Draai er balletjes
van die een grootte hebben tussen een kers en een pingpongbal in.
Verhit de boter tot hij goed bruin ziet en leg de balletjes in het hete vet.
Temper het vuur tot gemiddeld.Bak de balletjes aan alle kanten goed bruin.
Draai ze steeds om met een tang, dan vallen ze niet zo gauw uit elkaar.
Als ze bruin zijn, even uit het vet, dan in dat vet de ingredienten voor de saus roeren tot het een
homogeen mengsel is. Doe de balletjes er weer in en laat op een zacht
vuurtje sudderen, ca. 10-15 minuten.
Californische aardappelsla
6 lepels mayonaise
150 g gorgonzola
150 g tivalham
5 lepels dille
4 lente-uitjes
5 stengels bleekselder
2 lepels wijnazijn
1 kg aardappelen
zout en peper
Aardappelen in de schil gaar koken. Direct pellen en in plakken snijden. Mengen met de azijn. Laten afkoelen en dan mengen met de selder, lente-uitje, fijngesneden ham en gorgonzola. Van de mayonnaise, zout en peper een sausje roeren en voorzichtig door de sla scheppen.
Californische pilaf
2 uien
2 teentjes knoflook
300 g champignons
olie
400 g rijst
1,5 (of iets meer) liter warme bouillon
200 g blanke rozijnen
200 gram cashewnoten
200 gram doperwten
140 g tomatenpuree
2 rode paprika
zout
cayennepeper
De ui en het knoflookteentje schoonmaken en fijnhakken. De schoongemaakte champignons in dunne plakjes snijden. Olie verhitten en hier de rijst al omscheppend 3 minuten in bakken. Dan de fijngehakte ui en knoflook en de champignons toevoegen en 3 minuten meebakken.
Blussen met de bouillon. Al roerend de rozijnen, de doperwten, de cashewnoten, de tomaten-puree, de klein gesneden paprika, zout en cayennepeper naar smaak toevoegen.
Alles een keer aan de kook laten komen, het deksel op de pan doen en op een zacht vuur 20 minuten laten sudderen.
Al het vocht moet verdwenen zijn.
Serveren in een verwarmde schaal
Canadese saus
9 eetlepels mayonaise
9 eetlepels ongeklopte slagroom
3 eetlepels cowboysaus
3 eetlepels pindakaas
3 eetlepels ketjap
2-3 teentjes knoflook
Meng alle ingrediënten goed met een mixer door elkaar.
Coleslaw
0.5 witte kool
1 middelgrote wortel
3 eetl. mayonaise
3 eetl. kwark of yoghurt
2 theel. mosterd
1 theel. suiker
zout en versgemalen peper
1 handje rozijnen
Snijd de kool in kwarten, verwijder de harde stronk en snijd de kwarten in smalle reepjes. Rasp de geschrapte wortel. Schep de kool en de wortel in een kom door elkaar. Roer de mayonaise, de kwark of de yoghurt, de mosterd, de suiker en wat zout en peper in een kom door elkaar. Schep de saus door de salade en laat kort intrekken. Bestrooi met de rozijnen.
Crabchowder
1 ui
2 grote aardappels
300 g krabvlees of surimi
40 g boter of margarine
75 g spekblokjes
50 g bloem
1 liter melk
5 dl visbouillon
zout
peper
worcestersaus
Pel en snipper de ui. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snijd het krabvlees fijn.
Verhit de boter in een hoge pan en fruit de ui en spekblokjes circa 3 minuten.
Voeg de bloem toe en laat het al omscheppend gaar worden.
Voeg al roerend de melk en visbouillon toe.
Voeg de aardappelblokjes toe en laat het geheel circa 15 minuten zachtjes koken.
Voeg het krabvlees toe en laat het nog circa 5 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout, peper en worcestersaus.
Serveer met rijst of pilaf.
Gumbo uit New Orleans
2 middelgrote uien
1 rode paprika
1 gele paprika
2 bleekselderijstengels
2 tenen knoflook
400 gram kipfilet
1 blikje maiskorrels
50 gram boter
3 eetl. bloem
0.75 l groentebouillon
100 gram gekookte, gepelde grote garnalen
1 snufje zout
1 theel. cayennepeper
2 theel. tabasco
2 eetl. fijngehakte peterselie
Snipper de gepelde uien. Verwijder de kapjes, zaadlijsten en zaad van de paprika’s.
Snijd de paprika’s in de lengte insmalle repen.
Verwijder draden van de bleekselderijstengels en snijd de stengels in stukjes van 2 centimeter.
Hak de teentjes knoflook klein. Snijd de kipfilets in blokjes. Laat de maïskorrels uitlekken.
Smelt de boter in een (hapjes)pan. Braad de stukken kip snel rondom aan.
Schep ze uit de pan. Bak nu de uisnippers zacht en goudbruin.
Voeg eventueel wat extra boter toe. Doe de kip, knoflook, paprika en bleekselderij in de pan en bak de groenten enkele minuten. Roer de groenten af en toe om.
Roer de bloem door het groentemengsel en voeg beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de bouillon toe.
Laat allesongeveer 10 minuten zachtjes koken. Roer de maïskorrels en garnalen door het mengsel. Breng op smaak met zout, cayennepeper en een scheutje tabasco.
Strooi er peterselie over.
Serveer rijst bij dit gerecht.
New York Salade
2 sinaasappelen
2 rijpe peren
2 zure appels
sap van een halve citroen
200 druiven (half blauw, half wit, ontdaan van pitjes)
1 eetlepel suiker
5 eetlepels olie
2 eetlepels azijn
2 theelepels mosterd of mosterdpoeder
zout
sla om te garneren
Druiven halveren, de andere vruchten in blokjes snijden.
Alles besprenkelen met citroensap.
Suiker toevoegen en goed omscheppen.
Een kwartier in de koelkast laten rusten en van de overige ingrediënten een dressing maken.
Dressing toevoegen en de salade garneren met slablaadjes.
Roergebakken Kip met Tropische Vruchten
150 g witte rijst
zout
250 g kipfilet
1 kleine mango
2 el olie
1 el kerrie
6 el ananasstukjes (uit blik)
50 g ongezouten cashewnoten
1 rode en groene paprika in blokjes
1 el gesnipperde koriander of peterselie
2 dunne preien in ringetjes
Breng water met zout aan de kook voor de rijst.
Snijd ondertussen de kipfilet in reepjes.
Maak de preien schoon en snijd ze in ringentjes.
Snijd de paprika’s in blokjes.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook de rijst gaar.
Verhit de olie en roerbak de kipreepjes 3 minuten.
Voeg de paprika en de prei toe en bak 3 minuten mee alles op een hoog vuur.
Roer zout naar smaak, de kerrie, de mango, ananas en de cashewnoten erdoor en laat alles goed warm worden.
Roergebakken Quorn met Tropische Vruchten
150 g witte rijst
zout
250 g quorn
1 kleine mango
2 el olie
1 el kerrie
6 el ananasstukjes (uit blik)
50 g ongezouten cashewnoten
1 el gesnipperde koriander of peterselie
2 dunne preien in ringetjes
Breng water met zout aan de kook voor de rijst.
Maak de preien schoon en snijd ze in ringentjes.
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Voeg de rijst toe aan het kokende water en kook de rijst gaar.
Verhit de olie en roerbak de quorn 3 minuten.
Voeg de prei toe en bak 3 minuten mee alles op een hoog vuur.
Roer zout naar smaak, de kerrie, de mango, ananas en de cashewnoten erdoor en laat alles goed warm worden.
Spinaziedip in een rond brood
1 pak (300g) gehakte spinazie (diepvries)
250 ml room, sour cream of crème fraiche
250 ml mayonaise
1 pakje lente-uicrème soep
1 blikje waterkastanjes,
3 bosuitjes
Snij de waterkastanjes en bosuitjes fijn.
Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
Meng alles goed door elkaar.
Snij van een groot rond brood de bovenkant er af, hol het brood uit.
Vul het brood met het spinazie mengsel.
En zet het zeker nog twee uur in de koelkast alvorens te serveren.
Dit komt ook de smaak ten goede, want zo trekt het mooi het brood in.
Stoofpotje uit Louisiana
1 blik kidneybeans (ca. 400 gr)
olie
11/2 theelepel cajunkruiden
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
250 gram quornblokjes
1/2 koolraap in blokjes
1 blik gepelde tomaten in stukjes
1/2 dl witte wijn
2 eetlepels fijngehakte peterselie
50 gr pecannoot in stukjes
Spoel kidneybeans af en laat ze uitlekken.
Verhit de olie en voeg de cajunkruiden en gesnipperde ui toe en fruit die.
Knijp boven de schaal 1 teentje knoflook uit.
Voeg de quorn aan het uimengsel toe en bak alles enkele minuten mee.
Voeg 1/2 koolraap in blokjes, 1 blik gepelde tomaten in stukjes en 1/2 dl witte wijn toe.
Roer het mengsel goed door en laat het afgedekt 15 minuten garen.
Voeg de uitgelekte bonen aan het stoofpotje toe en verwarm ze 5 minuten.
Bestrooi het stoofpotje met 2 eetlepels fijngehakte peterselie en 50 gr pecannoot in stukjes.
Lekker met basmatirijst en salade.
Vruchtentrifle
2 bakken mascarpone
5 dl slagroom met suiker
1 klein potje donkerrode jam
1 grote bak rijpe aardbeien
2 bakjes bosvruchten/ bramen/ frambozen/ blauwe bessen
1 bakje aalbessen
1 bitterkoekjescake verkruimeld
amaretto
1 pakje cantuccini verkruimeld
een handje geschaafde amandelen geroosterd
Slagroom stijfkloppen met de suiker tot lekker zoet.
Mascarpone en jam erdoor roeren.
Een doorzichtige schaal bedekken met de verkruimelde cake en cantuccini en besprenkelen met amaretto.
Een derde deel van het roommengsel uitsmeren.
Een deel van het fruit over de room verdelen.
Dit herhalen tot de schaal vol is.
Afsluiten met fruit en geschaafde amandelen.
Dit smaakt het lekkerst als het een dag van tevoren is klaargemaakt.
Wel afdekken met folie.
Bekijk ook de vorige kooksessies:
Tapas
Marokkaans
Indiaas
Surinaams
Vietnamees
Italiaans
Robert & Els van Hall
xipe@spamcop.net